czwartek, 13 lutego 2014

Węgry i wino

Węgry znane są m.in. z rozległych winnic i nastrojowych piwniczek winnych, w których możemy skosztować ich słynne wina. Na Węgrzech istnieje 22 regionów winnych, z których dwa najbardziej chyba znane leżą w Północnych Węgrzech – jest to region Tokaju (Tokaji borvidék) i Egeru (Egri borvidék).

Tokaj to przede wszystkim białe deserowe wina słodkie, zawdzięczające swój charakterystyczny smak i aromat upalnym latom, wulkanicznej glebie, późnemu winobraniu i szlachetnej pleśni w piwnicach, w których są przechowywane. Najbardziej znane to Tokaji Aszú (wym. osu), widoczny na butelkach napis: 3,4,5 lub 6 puttonyos określa, jak słodkie jest wino.
Eger słynie przede wszystkim z czerwonego, wytrawnego wina Egri bikavér (egerska bycza krew), którego nazwa odnosi się do bohaterskiej obrony Zamku w Egerze przed atakiem Turków w 1552 r., kiedy to węgierscy żołnierze walczyli z siłą byka i odnieśli wielkie zwycięstwo nad atakującym wrogiem.
Najbliższy Mezőkövesd jest region winny Podnóża Gór Bukowych (Bükki borvidék), do którego należy np. pobliskie Bogács (10 km). Na skraju tej malutkiej miejscowości znajduje się rząd piwnic, w których od wiosny do jesieni można wieczorem usiąść i uraczyć się pysznym winkiem. Kilka piwnic to jednocześnie restauracje, gdzie wieczorem można pobawić się przy muzyce.
Uwaga na nieuczciwych sprzadawców wina! – przestroga dla tych, którzy chcieliby zakupić wino i zabrać je ze sobą! Goście z Polski opowiadali mi, że w którejś z egerskich piwnic częstowano ich winem z beczki stojącej tuż przy wejściu do piwnicy. Kiedy wino spotkało się z uznaniem i zamówiono go w większej ilości, przynoszono im wino z głębi piwnicy, które okazało się być później bynajmniej nie tym samym, pysznym winem, którym raczono ich na początku.