czwartek, 27 lutego 2014

Zupa gulaszowa – gulyás kontra kondás

Przyszła pora, aby wyjaśnić pochodzenie słowa gulyásleves, czyli zupy gulaszowej. Nasze słowo „pasterz” ma w j. węgierskim kilka odpowiedników:
• Gulyás – pasterz krów
• Kondás – pasterz świń
„Gulya” to stado krów, a gulyás – osoba opiekująca się stadem krów.
„Konda” to stado świń, a kondás – osoba opiekująca się stadem świń.

I teraz dochodzimy do sedna sprawy: jeżeli zupa gotowana jest na mięsie wołowym, to jest to „gulyásleves” (czyt. gujaszlewesz), czyli zupa gulaszowa. Jeśli natomiast na wieprzowym, to jest to „kondásleves” (czyt. kondaszlewesz).
W zasadzie tylko pierwsze określenie egzystuje w świadomości restauratorów i ich gości, ale jeśli zapytamy w restauracji na Węgrzech, na jakim mięsie ugotowali ten „gulasz”, którym nas częstują i powiedzą, że na mięsie wieprzowym, to śmiało możemy zwrócić im uwagę, że niewłaściwie używają tej nazwy.

Węgrzy dumni są ze swoje zupy gulaszowej, którą traktują jak prawdziwe Hungarikum. Wiedzą też, że pierwsze pytanie grupy turystów zagranicznych po wejściu do restauracji, to czy jest gulasz – jeśli jest, to zostają, jeśli nie ma, to idą szukać dalej.

Przepis na zupę gulaszową:

Składniki / 6 porcji:
• 60 dkg mięsa wołowego (goleń)
• 30 dkg cebuli
• 2 duże marchewki
• 1 duża pietruszka
• 1 seler
• 40 dkg ziemniaków
• 1 papryka,
• 1 sól
• 1 kminek
• 2 liście bobkowe
• pieprz
• 1 mały pomidor
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki tłuszczu
• natka pietruszki
• liście selera

Przygotowanie:
1. Smażymy na tłuszczu pokrojoną na drobno cebulę, zdejmujemy z ognia, mieszamy ze proszkowaną papryką.
2. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, smażymy, aż mięso będzie białe. Dodajemy sól, pieprz, kminek, czosnek, pokrojonego w kostkę pomidora, paprykę, liście bobkowe, gotujemy ok. 90 min.
3. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę, pokrojony w kostkę seler, ziemniaki, natkę pietruszki, liście selera. Dolewamy 2-2,5 ltr wody, gotujemy ok. 50 min. Smacznego!